Gratis advies is waardeloos

Tja, vandaag was het weer zover. Een ondernemer wilde gratis advies van me hebben: “Harrie, kan jij me niet even adviseren over, jawel, LinkedIn”?

Zal ik hem dan ook meteen mijn partner laten bellen om door te geven dat ze geen boodschappen hoeft te doen om mijn kinderen te eten te geven? Klinkt best sarcastisch, dat weet ik wel. Maar soms lijkt dat wel de enige manier om je punt te kunnen maken. Daar komt nog bij natuurlijk, dat je tegenwoordig alles wat je weten wilt met een paar muisklikken zelf op kan zoeken.

Ja, ik hoor jullie alweer denken, joh, Harrie, je geeft toch vaker tips? Dat is waar, maar dat zijn tips. Advies, waar mijn expertise voor nodig is, is mijn werk. Daar moet dus gewoon voor betaald worden omdat bij mij thuis ook gewoon de schoorsteen moet roken. Als ik naar de dokter ga voor advies over mijn gezondheid, wordt hij daar toch ook voor vergoed?

Zo ken ik ook een stukadoor. Als ik hem vraag om even bij mij thuis een muurtje te stuken, zegt hij: “Prima Harrie! Ik reken € 13,- per vierkante meter en o ja, reiskosten natuurlijk he, de bus rijdt niet op water”.

Misschien vraag je je af wat ik dan reken voor mijn advies. Ik kan daar wel omheen gaan draaien en allerlei factoren benoemen die aan mijn tarief ten grondslag liggen, maar zo ben ik niet.

Mijn tarief is € 199,- per persoon per uur, ex. BTW. Duur, denk je? Ja, ik moest er ook even aan wennen. Maar, zoals mijn groot voorbeeld Jan van Setten zegt: “Trek je lovehendel open en gebruik een beetje LOVE”.

Nadat ik mijn prijs genoemd heb, wacht ik altijd even de reactie af, die vaak met verwondering gepaard gaat. Daarna dansen we verder, als ze dat tenminste willen. Niet? Dan op naar de volgende danspartner.

Prijzen verlagen heeft namelijk echt geen zin. Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om de klik, het vertrouwen en de relatie. Dat is belangrijk.

Wil je eens sparren over jouw uurtarief, of mij als bedrijvendokter inhuren? Het belletje kost je niks😉

AUTEUR

Harrie Lamers

Luister altijd naar jouw hart, het heeft altijd gelijk! Eind 2014 ben ik aan een nieuwe uitdaging begonnen.Na 15 jaar in de accountancy gewerkt te hebben, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik begonnen met mijn eigen onderneming.

Een keer koffie drinken?

© Copyright Harrie Lamers 2021