Durf risico’s te nemen

Eduard en ondergetekende volgen elkaar al een ruime tijd.

Om precies te zijn sinds 22 april 2017. Das ruim drie jaar en elkaar nooit de hand echt geschud…. Hmmm daar moet ik eens maar verandering in brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Hop naar Amsterdam, here we come!

Introductie

Eduard staat altijd open voor een gesprek. Ondanks de corona problematiek kon ik langskomen op een van zijn Tribes locaties. Tribes biedt flexibele werkplekken, kantoren, vergaderzalen en ontmoetingsplekken en is al helemaal klaar voor de anderhalvemeter maatschappij. Alles was top geregeld. Bij binnenkomst werd ik netjes (op afstand) gemeten op temperatuur en gelukkig: GROEN LICHT!

Binnen waren de afstanden middels markeringen goed aangeven en alle voorschriften werden netjes nageleefd. De collega van Eduard gaf aan dat hij eraan komt, en ja hoor niet lang erna kwam hij aangelopen. Met een grote glimlach en een open uitstraling gaven we elkaar een begroeting middels de ellenboog.

Spanning

Gek genoeg, was ik een beetje gespannen. Waarom zou je denken? Nou ik kijk op naar deze man als ondernemer, als mensch. Supertof hoe hij tegen zaken aan kijkt. Dingen die ik denk, maar niet durf te uitten. Gek he? ‘’hoe wij denken maar de zaken niet durven uit te spreken?’’

Ik stelde Eduard een aantal vragen;

Personal Branding

“Jij bént eigenlijk Tribes, het verlengstuk van?” Ja lijkt me niet meer dan logisch, ik heb het zelf bedacht 😊 “En qua branding / marketing; dat ben jij’’? Uiteindelijk is het zoals in het hele leven, de drie R’s. Reputatie, Relatie en Ruil. Hiermee ben ik al een tijd bezig en heel effectief sinds 2004, die verbintenissen op te bouwen. Mooi voorbeeld is het programma van Jort, Hoe Heurt het. Dit is wie ik ben, een Bourgondiër, een katholieke patriciër, een drummer, en ik houd van mijn kinderen. En niet iedereen vindt dit leuk, maar als je investeert in de mensen die het wel leuk vinden ontstaat er een ruil, een relatie.

Leiderschap

‘’Heb jij nooit moeite gehad dat het niet belangrijk is, om belangrijk gevonden te worden? Ik ben zo geworden, omdat ik heel lang in quarantaine heb gezeten. Mensen schrikken ervan, maar toen ik 11 jaar oud was ontdekte men dat ik epilepsie had. In die tijd was dat doodeng! Mijn ouders waren ontzettend lieve mensen, en om mij te beschermen heb ik ruim twee jaar binnen gezeten. De situatie waar we nu sinds twee maanden in zitten, is daarom een eitje. Ik ben blij dat ik een goede neuroloog heb gevonden en dat ik vrij ben van aanvallen, dankzij goede medicatie. Doordat je epilepsie hebt, word je gezien als sneldenker. Voor sommige te snel en dan kunnen mensen mij niet volgen. Doordat je thuis zit werd je rebelser en daardoor durf je meer risico te nemen. Bij Eva Jinek zitten mensen die gewoon hun salarissen krijgen: iedereen die er zit loopt eigenlijk geen risico. Onderwijzers die niet naar school toe gaan, omdat ze doodsbang zijn. Maar vuilnismannen bijvoorbeeld hoor je niet piepen. Die werken gewoon en blijven zichzelf. Ik snap niet zo goed dat er zoveel ‘’piepers’ zijn in Nederland.

Verbazing

“Is dat Nederlands, die piepers’’? Dat is mens-eigen, en heeft niks met Nederland te maken, het is ook helemaal niet erg. De mens is ook een dier. Je ziet dat er heel veel kudde gedrag is.

‘’Wat vind je van de opmerking van een vriend van mij (Erik Broekhuijsen), die zegt we hebben 74 jaar vrijheid gehad en geen 75 jaar, omdat dit jaar ons is afgenomen. Wat vind jij daarvan?’’ Ik vind dat iets te overdreven. Ik heb ouders gehad die de oorlog vol hebben meegemaakt. Mijn vader in het verzet. Dus ik denk dan, waar gaat dit over? Ik zie wel dat er meer angst is van de generatie onder de 40. Nu kan je nog genieten van een wijntje in de tuin. Toen had je vrijheidsberoving en nu is het een intelligente lockdown. Er zijn wel mensen die niet naar buiten durven. Je ziet veel moraalridders, de nieuwe NSB.

‘’Ik las in de krant dat een kapper iemand aan het knippen was in zijn schuurtje en dat de politie langskwam omdat iemand dit had doorgegeven. Wat vind jij hiervan?’’ Het is niet te geloven. Ik begrijp die boetegeving niet, en ik denk dat wanneer je er een goede jurist opzet, dan…. Ik begrijp niet dat het juridisch wordt aangepakt. Het is een noodwet die dan in de grondwet verankerd moet worden.

Gezondheid

‘’Jij bent echt een sporter, zoals wielrennen en kickboksen. Je ziet veel mensen ongezonder worden. Hoe denk jij hierover?’’ Het rare is, dat er 80% die op de IC liggen overgewicht hebben, blijkt uit onderzoek. We laten de mensen thuis, we laten de sportscholen dicht en zo komen er alleen maar meer mensen met overgewicht. En die tweede golf moet nog mogelijk komen. We denken niet aan de toekomst. Hoe kunnen we de mensen in beweging krijgen? Er wordt hier niet zorgvuldig over nagedacht.

‘’Merk jij als ondernemer, dat de combi sporten en ondernemerschap, jou heel scherp maakt?’ Ja, dat is heel belangrijk voor mij, en als het kan sport ik elke dag. Mijn vrouw zegt zelfs ‘ga alsjeblieft even sporten’, als het me nog niet is gelukt. Ik word veel scherper, als ik gesport heb.

Conclusie

Blijf helder denken en denk aan je gezondheid. Durf risico’s te nemen, en het gaat er niet om dat je door iedereen belangrijk wordt gevonden, maar sluit wel relaties met mensen die jou verder kunnen brengen.

Wil je ook een keertje sparren met mij of Eduard? Laat het ons weten middels een privé bericht op onze LinkedIn pagina.

AUTEUR

Harrie Lamers

Luister altijd naar jouw hart, het heeft altijd gelijk! Eind 2014 ben ik aan een nieuwe uitdaging begonnen.Na 15 jaar in de accountancy gewerkt te hebben, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik begonnen met mijn eigen onderneming.

Een keer koffie drinken?

© Copyright Harrie Lamers 2021